Annemarie Bron

Mijn muzikale zoektocht naar eigenheid

Veel mensen denken dat ik uit Twente kom, maar niets is minder waar. Ik ben geboren op 11 september 1985 aan de IJssel in Terwolde. Ik groeide op met veel zang en muziek. Toen ik net twee werd ontdekte ik in een oude deurkruk mijn eerste microfoon. Hiermee stond ik in de zomer op de vensterbank sinterklaasliedjes te zingen. De hele wereld lag aan mijn voeten. Al op vrij jonge leeftijd zong ik in kinderkoortjes, volgde drie jaar dwarsfluitles en vormde m'n eerste popbandje ‘N’. Ik was eigenlijk altijd en overal aan het zingen, soms tot grote ergernis van m'n broertjes. Maarja, ik kon er écht niets aan doen, het ging vanzelf. Daarom was een opleiding met muziek dan ook een mooie volgende stap.

Na het behalen van m'n MAVO diploma begon ik aan de opleiding SCW Kunst en Cultuur in Zwolle, met muziek als hoofdvak. Ondertussen volgde ik lessen bij Ria Spaaij op musicalschool ‘Song & Dance’. Ook had ik piano- en zangles. In 2004 werd ik aangenomen op de Popacademie aan het Artez Conservatorium in Enschede. Ik kreeg o.a. zangles van Marlayne Sahupala en Sarah Fairfield. Ik was behoorlijk jong en bleu toen ik begon. In de vier jaar op school werd het steeds belangrijker dat je wist wie je was en wie je wilde zijn als zangeres. Een complete zoektocht naar mezelf met veel grote vragen over de toekomst. Wat wilde ik gaan doen na school? Waar hoorde ik thuis? Je eigen identiteit ontwikkelen en uitdragen als zangeres, poeh, hoe doe je dat..? Veel struggles, maar daardoor werd dit ook een ontzettend belangrijke tijd in m'n leven in een totaal nieuwe wereld, omringd door talenten en één en al muziek.

Ik deed in die tijd veel podium ervaring op in verschillende professionele coverbands. Op school volgde ik songwriting lessen. Als klein meisje had ik altijd al het gevoel dat ik liedjes kon schrijven. Toch was er altijd iets wat me tegenhield. Ik was denk ik bang om mensen te kwetsen die me lief zijn. Maar nu was de tijd aangebroken om m'n stem aan de buitenwereld te laten horen. En zo schreef ik één van m'n eerste liedjes ‘Is All Hope Gone', die later op m'n album 'I'll Keep The Memory' is komen te staan (zie Annie Mary onderaan).

In juni 2008 was het dan zover, ik studeerde af in de vorm van een concert met 13-koppige bandbezetting. Wat was dat gaaf! Ik was enorm blij dat ik klaar was met de opleiding, maar wat nu...?

Vocal coach

In oktober 2008 startte ik als zangdocente op de Pop’Scool in Hengelo. M'n zangpraktijk breidde zich snel uit, ik had helemaal m'n ding gevonden, mijn passie. Grappig, want ik heb altijd geroepen dat ik nooit wilde lesgeven! Ik geniet ervan om mensen te helpen, helpen met het ontdekken van hun muzikaliteit en stem, eigenheid, het ontwikkelen van zelfvertrouwen, leren om nog meer je gevoel te kunnen uiten in muziek. 

In september 2012 richtte ik een Vocal Group op onder de naam 'Pink Champagne'. Ik merkte hoe leuk ik het vond om mijn eigen creativiteit nog meer te kunnen toepassen. Zo vormde ik in januari 2014 talentengroep 'Pure', en later ook 'Salute'. Ik vind het heerlijk om zo intensief met mensen aan het werk te gaan, zowel qua stem, close harmony, sound en tekstinterpretatie, maar ook qua show element.

Ik was klaar voor de volgende stap. In januari 2015 startte ik daarom mijn eigen Vocal Studio. In mei 2016 is de Vocal Studio verhuisd naar het nieuwe pand aan de Industriestraat. Hier heb ik de mogelijkheid om naast zanglessen en het coachen van groepjes, ook performance lessen aan te bieden, dankzij de spiegelruimte. Daarnaast verzorg ik verschillende zangworkshops. Zo werk ik o.a. samen met Poppodium Metropool, waarbij ik voor de ‘Do It!’ schoolprojecten workshops geef aan middelbare scholieren. Ook coach ik tegenwoordig studio zang, in samenwerking met producer Maarten de Groot van M-Works Studio in Enschede. 

In september 2017 startte ik met de UV opleiding aan het Universal Voice Institute in Amsterdam. UVS is dé nieuwe  zangtechniek op dit moment. Het UV Master jaar was een cadeautje voor mezelf. Na al die jaren zingen, al zoveel kennis over de stem, zoveel jaren stemtraining met verschillende zangtechnieken, en dan in één jaar tijd ineens zo’n enorme ontwikkeling. Ongelofelijk! Ik startte de Universal Voice opleiding in eerste instantie om een nog betere Vocal Coach te worden. Meer verdieping, verbreding, een update over de nieuwste stem ontwikkelingen. En met het UV Teacher jaar heb ik nu dan ook meer kennis dan ooit tevoren. Ik had dit voor geen goud willen missen!

Het Universal Voice systeem is zo duidelijk! Zoveel makkelijker om te begrijpen en daarom zoveel makkelijker om toe te passen. Jip en Janneke taal! En dat maakt het zingen nog weer tien keer leuker! Je leert alle 4 stemkarakters beheersen. En samen met de 8 klankkenmerken worden alle muziekstijlen ineens veel inzichtelijker. Door Classical te leren zingen ben ik ook een betere popzangeres geworden! Daarnaast vind ik het zó leuk om effecten aan te leren d.m.v. super grappige en leuke oefeningen. Ook erg interessant voor leerlingen die graag pop/rock/soul/blues/R&B zingen. Met UVS ligt alles ineens binnen de mogelijkheden. En het is zo fijn dat ik nu als Universal Voice Master Teacher behoor tot één van de tot nu toe weinige zangpedagogen die deze zangtechniek beheersen en ook officieel mogen uitdragen. 

Ik ben super blij dat ik van mijn hobby mijn werk heb mogen maken. Ik heb de leukste baan ever! En natuurlijk de leukste leerlingen enzo enzo enzo ;). Volg je dromen, luister naar je hart. En zing vanuit je tenen!

Annie Mary

In december 2007 liet Annemarie haar eigen nummers voor het eerst ten gehore brengen en haar project kreeg de naam Annie Mary. Ze stond in de finale van het ’538 demo duel’ en was in die tijd regelmatig te gast bij 3FM, in programma's als ’Guis’ en ’Stenders Eetvermaak’.

Eind 2009 verscheen de live DVD ´Annie Mary Live In Concert´. In februari 2010 nam ze haar eerste album “I’ll Keep The Memory” op in een klassieke analoge opnamestudio in Duitsland. Voor dit album schreef ze 10 nummers in een stijl die te vinden is tussen pop, country en blues. In januari 2011 werd haar album uitgebracht in o.a. Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland door het label Jaquar Music en gedistribueerd door het Duitse Record Label DA Music. In augustus 2011 werd haar album ook uitgebracht in de Benelux, en de promotie in Nederland ging van start met haar single ‘A New Beginning’. Ze was o.a. te gast bij NCRV Music Matters op Radio 2,de KRO op Radio 1, het tv-programma ‘En Dan Nog Even Dit’ op RTV Oost en bij ‘Ekdom In De Nacht’ op 3FM. In 2013 werd haar album opnieuw online (o.a. iTunes) gedistribueerd door het label Newport Music, dit keer wereldwijd!